maanantai 30. toukokuuta 2011

KOTKANSIIPISANIAINEN

Keväällä odotan aina innolla kotkansiipisaniaisten kasvua. Siinä vaiheessa kun saniaiset nousevat maasta ja ovat pieninä kiehkuroina maanpinnalla ne ovat äärimmäisen herkkän ja kauniin näköisiä. Muutamassa päivässä ne ovat jo lähes täydessä mitassaan ja täyttävät kasvupaikkansa kauniin vihreänä kasvustona.



 
 




Nämä puutarhan saniaiseni siirsin viereiseltä autiolta tontilta jo monta vuotta sitten. Luulen, en ole varma,  että ne ovat lunnonvaraista kantaa koska tontti sijaitsee lehtoalueella.
Saniaisethan ovat lehdon kasveja.

PUUHASTELUA



Tällaisena sadepäivänä voi hyvin suunnitella kaikenlaisia töitä puotapäivien varalle, ettei aika vaan käy pitkäksi. Muutama päivä vielä töitä ja sitten koittaa kesäloma. Miten vietän lomani? No, vaikka polttopuita pinoamalla. Puut tupsasti pihaan vähän niinkuin yllättäen ja laittoi puuhasteluaikataulua uusiksi. Mutta hyvä se on varautua ensitalven pakkasiin ajoissa. Polttopuistahan voisi kehitellä vaikka tilataidetta pihaan - saapa nähdä.

tiistai 24. toukokuuta 2011




KUNNON PÄIVÄURAKKA

Puutarhuri seisoo
ja silmäilee päiväurakkaansa.
Nurmikko rajattu,
nuokkuvat kasvit tuettu.
Ruusut nypitty,
viiniköynnös leikattu.
Ja hymyilee.
Ja tietää, että ensi viikolla kaikki
on tehtävä uudestaan.

( Pam Brown, s.1928 )




 

TOUKOKUU PÄHKINÄLEHDOSSA






Hei taas!
Kevättyöt pihalla pitää puutarhurin niin innoissaan ja mukavan kiireisenä, että ei ehdi tänne kirjoitella juuri mitään. Iltaisin on terveellä tavalla väsynyt ettei silloinkaan ole kirjoittelulle tilaa.

Nyt otin puutarhasta muutaman kuvan kukkivista kasveista ja ihan vähän muustakin.




Kuvassa vasemmalla on isotuomipihlaja /Amelanchier spicata) ja oikealla tuomi (Prunus padus)

Näillä kahdella kasvilla on hyvin samanlainen kukinta ja suomen kielinen nimi voi antaa ymmärtää, että ne olisivat toisilleen jotain sukua. Mutta isotuomipihlaja ja tuomi ei ole saman suvun kasveja.









Kuvan tammi kasvaa keskeisellä paikalla Pähkinälehdossa. Kasvutapa tammella on  epätavallisen pyöreä. Pyöreä kasvutapa johtuu siitä kun puu on istutettu liian syvälle. Puiden istutuksessa on huolehdittava ettei juurenniska jää liian syvälle maanpinnan alapuolelle. Liian syvä istutus johtaa kaikilla puilla latvuksen pallomaiseen kasvutapaan.

Tammi on kaunis kukkiessaan ja sen kevään vihreän keltainen väri viipyy pitkään.







 
Joka kevät saamme ihmetellä kasvien sitkeyttä ja voimaa.
Kuunliljat työntyvät maasta pikku hiljaa ja pääsevät kohta avaamaan lehtensä.

Kuunliljoissa on jotain niin kaunista.






 




Palloesikko on kevään kauniita ensikukkijoita.




Herukan kukinta.
Vasemmalla mustaherukka ja oikealla punaherukka.







tiistai 3. toukokuuta 2011

MAATA MUOKATTU





Viimevuotiset pääsiäisnarsissit kukkivat nyt hyvin ulkona puutarhassa. 




Ruukkuihin istutetut tulpaaninsipulit ovat menneet parempiin suihin. Hiiri tykkäsi niistä niin paljon ettei taida tulpaaneja näissä ruukuissa kukkia. Narsissit eivät kelvanneet joten niistä voi jokunen kukka tulla.






Kasvimaa on käännetty ja käytävä haketettu. Kohta voi jo tehdä ensimmäiset kylvöt.
Viimevuonna tehty pajuaita kasvimaan ympärillä on selvinnyt talvesta hyvin. Aita rajaa kasvimaan mukavasti omaksi pieneksi alueekseen.