tiistai 20. elokuuta 2013

VÄÄRÄSSÄ PAIKASSA


Elämänlanka on nopeakasvuinen ja kaunis köynnös, kukka puhtaan valkoinen yksinkertainen ja todella kaunis. Harmillisesti se vain tunkee itsensä kasvamaan vaikka mihin. Voimakaskasvuisena ja nopeakasvuisena se tukehduttaa muut kasvit. Jos ei heti alkukesästä ahkerasti kitke sitä pois, voi olla varma, että elämänlankaa on jokaisessa perennapenkissä, puiden ympäri kietoutuneena ja vaikka missä. Siellä missä pystyy sitä rajoittamaan, se on hyvä köynnöskasvi.
Tuossa kuvassa oleva elämänlanka on valloittanut osan kehikosta jonka tein köynnösruusulle. Kaunis se on sinistä taivasta vasten.
Oikealtaan nimeltään tämä kasvi on Karhunköynnös (Calystegia sepium), mutta usein siitä tulee käytettyä nimeä elämänlanka.
Näin täällä viikko alkoi. Kukkia ihmetellen.

sunnuntai 18. elokuuta 2013

VIELÄ ON SYKSYÄ JÄJELLÄ










Syysleimut ovat niitä perennoja joista tulee aina mieleen mummola. Mummola tuoksui syksyllä syysleimuille ja omenoille. Syysleimut kukkii onneksi pitkään ja voimme mielessämme pitkittää syksyn tuloa. Syksy tulee, sille ei voi mitään, mutta nauttia siitä voi, sen väreistä, tuoksuista ja sipulikkukkien istutuksesta ensi kevääksi. Onneksi.



Syyshortensia on myös niitä syksyn komeita kukkijoita, ja nekin onneksi kukkii tosi kauan. Valkoinen, limellä maustettu väri voi tuoda mieleen kauniin poutapilvisen taivaan.





Marjoja, värejä, marjoja. Se on syyskesää.


Puutarhassa kulkee useinmiten pää alaspäin ihastellen kättensä jälkiä ja luonnon ihmeitä. Kannattaa joskus nostaa katsetta ja voi nähdä taivaalla pilvien kauneutta.



Pumpulipilviä.



keskiviikko 14. elokuuta 2013

METSÄPORTTI


Suurella pihalla on monta kohtaa jota on vuosien myötä kohennettu. Pihalle ei ole tehty mitään suunnitelmaa, vaan puutarhaa on rakennettu sen mukaan kun ideoita on syntynyt. Tehdään silloin kun on aikaa ja kun innostus iskee.
Tuossa taloa vastapäätä on metsikkö. Tontin ja metsän rajalla on pienen pieni rinne jolle ei ole tehty mitään. Se on häirinnyt aina ajoittain minun esteetikon silmää ja varmaan monen vieraankin. Rinne koki tänä kesänä suuren muutoksen.


Tästä kaikki alkoi. Siskoni sai minut innostumaan ja niin me aloimme raivata sananjalkakasvustoa pois.



Kun lapion iski maahan kolahti se aina kiveen. Periksi ei annettu. Äkkiä oli alueesta raivattu jo puolet ja istutuskuoppia ilmeistyi kuin tyhjästä.



On aina hyvä muistaa nestetankkaus. Siihen tarkoitukseen sopi mainiosti Raskalainen poreileva juoma.







        Tauon paikka. Kohta voi istuttaa ensimmäiset kasvit.




Sain jo alkukesällä pensaita jotka odottivat pitkään oikeaa paikkaa ja istuttamista. Hyvin pensaat selvisivät Ikean kasseissa melkein koko kesän. 

Haravia, lapio, Ikean kassit ja raikas vesi. Niitä istuttaja tarvitsee.
Pensaat on istutettu, hurraa!



Pörrö oli vähän ihmeissään mihin hänen varjopaikka hävisi. Tässä on vain pelkkää multaa!



Välillä oli työssä muutaman päivän tauko ja sitten taas jatkettiin. Putsattiin kasvualustaa ja kaivettiin kiviä. Istutettiin kolme erilaista hortensiaa. Kuutamohortensia siirrettiin toisesta penkistä, vähän se pelästyi siirosta mutta pian jo virkosi. Kaksi muuta on jalohortensijoita. Niiden toivon hyvin talvehtivan. 

Metsäportti alkaa jo hahmottua. 
Työ alkaa kohta olla valmis.







Nyt se on viimeistelyä vaille valmis.Portti metsään tehtiin kuusen rangoista ja kaaret kuusen oksista. Porttin viereen istutettiin villiviini, joka siirrettiin toisesta paikasta sekä toiseksi köynnökseksi jalokärhö. Kaikkien kasvien kukat ovat vaaleanpunaisia tai valkoisia väriltään. Vaaleat värit luo hyvän kotrastin metsän kasvillisuuden kanssa.


Iltojen hämärtyessä metsäporttia valaisee kynttilälyhty.


torstai 8. elokuuta 2013

NÄKÖSUOJA



Alku kesästä rakensin kompostien ympärille näkösuojaa johon istutin kärhön ja kelloköynnöksen.
Tuo krassi lähti aivan itsestään kasvamaan ja se on rehevin krassikasvusto mitä minulla on koskaan ollut. Penkin näille köynnöksille tein kompostimullasta. Kransin taimia alkoi ilmestyä penkkiin ja nyt ne ovat täyttäneet sen lähes kokonaan. Krassin siemenet säilyttää hyvin itävyytensä, eli ne kannattaa viedä puutarhakompostiin, niin saa seuraavana vuotena näin hienon kasvuston.











Työt on alkaneet ja olen palanut normaaliin päiväjärjestykseen. Nyt varmaan kerkiän useammin tännekin kuvia laittaa ja vähän kirjoitella.
Nautitaan vielä näistä kesäpäivistä.

Hyvää viikonloppua.