tiistai 28. elokuuta 2012

SATOA


Syksyn tuoksut, syksyn värit, syystyöt, mehut, hillot ja hyydykkeet. Syksyyn kuuluu varmuudella herukkasadon talteen otto. Mustaherukat ovat kypsänä parhaita suoraan pensaasta syötynä. Toki niitä on saatava myös säilöttyä talveksi. Punaherukat tuottavat valtavan sadon lähes joka vuosi, ja tänä vuonna eritoten. Punaherukoiden kaunis väri on otettava myös talteen. Punaherukoista saa aivan upean väristä hilloa, mehua tai vaikka hyytelöä.Syksyllä kun marjat kypsyvät ja keruuaika koittaa tulee mieleen lapsuudesta marjojen keruu. En koskaan lapsena tykännyt marjojen keruusta. Tuossa vanhan Kotileiden kannessa  marjojen keruu näyttää niin romanttiselta, mutta minusta se ei aivan noin romanttista ole. En vieläkään koe sitä mitenkään ykköshommaksi puutarhatöistä. Tiedän kyllä monta ihmistä jotka tykkäävät marjojen keruusta, onneksi, muuten voisi sadot jäädä keräämättä. Tosiasiahan on, että on talvella tosi mukavaa syödä kesän satoa, eli kyllä kerään marjoja pakastimeen. Osa marjoista saa jäädä pensaisiin lintujen ruuaksi.


Omena sato on aivan valtava tänä vuonna. Monena vuonna on omenoita kyllä tullut aivan riittävästi, mutta tänä vuonna tulee ainakin miljoona kiloa (jos vähän liioittelee). Nyt täytyisi olla ahkera ja varata aika mehuasemalta niin saisi tuoremehua talveksi.

Jos marjoja ja omenoita tulee paljon, niin tulee myös pähkinöitä. Joka vuosi ihmettelen näitä pähkinöitä, koska minusta se on aika ihmeellistä, että meidän korkeudella kasvaa tälläinen pähkinäpensas luonnonvaraisena. Omalla pihallani on muutama jo satoiässä oleva euroopanpähkinäpensas ( Corylus avellana). Pähkinä ovat oravien ja lintujen herkkua. Linnuista varsinkin pähkinähakki käy korjaamassa satoa. Joka vuosi en kerkiä satoa keräämään, koska linnut ja oravat ovat nopeampia. 

Kaalimaan vartia. Satoa saa täältäkin, ei kylläkään kovin paljon. Kylvin kaikki vähän myöhässä tänä vuonna, siksi sato jää pieneksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.