torstai 18. heinäkuuta 2013

MAJAKKA

Kesällä pitää päästä merelle. Tällä kertaa oli kohteena Bengtskärin majakka joka sijaitsee 59° 43,4' N 22° 30,1' E  ja on Suomen eteläisin matkakohde.


Matkalla pysähdyttiin kaffeelle mukavaan tupaan. Tällaiset kestikievarin tyypiset kahvipaikat tienvarsilla houkuttelee aina pysähtymään.Merelle lähdettiin Kasnäsin venesatamasta pienellä, mutta tietysti merikelpoisella aluksella. Tuulta oli sopivasti mutta ei liikaa ja aurinko paistoi.Matkalla majakalle pysähdyttiin Rosalaan,jossa nautittiin taivaallisen hyvää kalakeittoa ja saaristolaisleipää ja palan painikkeeksi paikallista olutta.
Matka jatkuu kohti Bengtskärtä.Kun majakka alkoi näkyä horiontissa alkoi ymmärtää, että mantereelle on jonkin verran matkaa. Se nousi komeana merestä. Tässä vaiheessa , jos ei aikaisemmin, varmistui että kannatti lähteä katsomaan Pohjoismaiden korkeinta majakkaa, 52 m merenpinnasta.
 Bengtskärin majakka rakennettiin koska saaren edustalla oli aikoinaan monta laivaa joutunut haaksirikkoon.
Majakka on rakennettu graniitista,joka on lohkottu saarelta. Sisätilat ovat tiiltä. Rakennus on melkoinen taidonnäyte kivimiehiltä.Saaren kalliot on meri hionnut sileiksi.

Majakkasaarella on aikoinaan asunnut useampi perhe ja lapsia on ollut 21. Lapsille oli järjestetty koulu jossa toimi opettajana Rosalan kylästä kotoisin oleva nuori naisopettaja.
Voi vain kuvitella millaista elämä saarella oli ympäri vuoden. Siihen meistä nykyihmisistä monestakaan tuskin olisi.Majakan ikkunoista on huikeat näköalat merelle.


Pois on aina lähdettävä, mutta onneksi aina voi palata. Kuljetusaluksemme on tulossa meitä noutamaan. Tuuli oli yltynyt ja aallot keinutti venettä ja myös kasteli meitä matkalaisia.

Suosittelen vierailua majakalle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.